Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

William Byrd

30-11-2023 - 20:00 - 22:30

William Byrd

In 1623, 400 jaar geleden, overleed de Engelse componist William Byrd. Hij werd geboren in 1543, waarschijnlijk in Lincoln, tijdens de nadagen van het bewind van Hendrik VIII. Deze brak met de Rooms-Katholieke kerk en stichtte de Church of England, de Anglicaanse Kerk.
Als kind kreeg Byrd les van de toen al beroemde componist Thomas Tallis. Op twintigjarige leeftijd werd hij organist en koorleider in de kathedraal van Lincoln. Vanaf 1572 werkte hij, samen met Thomas Tallis, als organist en koorleider in de Chapel Royal in Londen, tijdens de regering van Elisabeth I die in 1559 tot koningin van Engeland en Ierland was gekroond.
Zijn leven lang is William Byrd rooms-katholiek gebleven; daardoor kwam hij geregeld in moeilijkheden. Mede vanwege zijn muzikale kwaliteiten en diplomatieke optreden heeft dit voor hem geen fatale gevolgen gehad, maar wel voor een aantal van zijn vrienden. Zijn verdriet hierover vinden we terug in een aantal van zijn werken.
Hij schreef Engelstalige kerkmuziek voor de Anglicaanse Kerk, maar ook composities in het Latijn voor geheime katholieke vieringen. Verder schreef hij, evenals zijn tijdgenoot Jan Pieterszoon Sweelinck in Amsterdam, veel geestelijke composities op Latijnse teksten die niet in de kerk werden uitgevoerd, maar wel in de huiskamers van welgestelden. Byrd componeerde zowel geestelijke als wereldlijke en zowel vocale als instrumentale muziek. Hij schreef een groot aantal werken voor (de voorlopers van het) klavecimbel, en muziek voor orgel en kleine strijkersensembles.
In vergelijking met veel andere componisten uit die tijd is er vrij veel over Byrd bekend. Op deze avond vertellen we het verhaal van zijn leven tegen de achtergrond van de geschiedenis van de Anglicaanse kerk en het Rooms-katholicisme in Engeland en van de liturgische veranderingen in die tijd. We luisteren naar muziek van hem aan de hand van bijzondere opnames van onder meer The King’s Singers, Voces8 en Gustav Leonhardt.

Datum: donderdag 30 november 2023
Aanvang: 20.00 uur
Leiding: Wim Brouwer
Vrijwillige bijdrage

Gegevens

Datum:
30-11-2023
Tijd:
20:00 - 22:30
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
Site:
www.pknduivendrecht.nl

Locatie

De Kleine Kerk
Rijksstraatweg 129
Duivendrecht, 1115 AP Nederland
+ Google Maps